Vijesti

6 stvari koji svakodnevno radite a ugrožavaju vašu sigurnost na internetu

Iako svakodnevno bezbrižno surfamo internetom, sve što objavimo može se upotrijebiti protiv nas u rukama hakera. Danas smo svi navikli živjeti i poslovati u online svijetu. Svakodnevno koristimo sve mogućnosti globalne povezanosti i dijelmo stotine informacija s bližnjima, ali i sa potpunim strancima. Ponekad nam se sigurnost svodi na činjenicu da imamo lozinku ili mislimo kako će nas pružalac internet usluge zaštiti od hakera.

1. Korištenje javnog Wi-Fi-a

Javne otvorene mreže (Wi-Fi) možda predstavljaju najveću opasnost za naše podatke. Svi imaju jednak pristup javnoj mreži što znači da će svaka informacija koju stavite online tokom korištenja biti izložena mnogobrojnim pogledima. Također mnoge od “javnih i besplatnih” Wi-Fi mreža mogu biti lažne kako bi prikupili sve vaše podatke koje šaljete preko uređaja poput lozinki za mail ili društvene mreže ili autorizacije za kartična poslovanja.

Kako se zaštititi? Ograničite korištenje Wi-Fi-a i budite svjesni rizika. Budite sigurni da ste spojeni na službeni hotspot nekog mjesta i izbjegavajte financijske transakcije.

2. Odavanje osobnih podataka putem e-maila

Elektronička pošta i dalje je najpopularniji komunikacijski sustav iako je sa nama više od 20 godina. Popularni mailovi kriju veliku opasnost jer osim osobnih podataka sadrže i one privatne, lozinke koje koristimo i na drugim stranicama, fotografije osobnih dokumenata. Čak i ako pomislite kako je vaša adresa skroz sigurna, nikada ne znate da vrijedne informacije mogu ‘procuriti’ svakog trena.

Kako se zaštititi? Osim dodatne zaštite e-mail adrese, nikada nemojte pisati nešto što ne biste voljeli da pročita treća strana te nemojte dijeliti osjetljive informacije putem e-maila.

3. Previše objavljivanja na društvenim mrežama – Oversharing

Društvene mreže idealna su platforma za pokazivanje (hvaljenje) vašeg života, stoga pripazite da sve te informacije ne završe u pogrešnim rukama: gdje živite, gdje i kada izlazite, izgled vašeg stana, brava, prozora,…

Osobito budite oprezni s otkrivanjem vašeg mjesta stanovanja kako podaci ne bi završili na računalu nekog provalnika.

Kako se zaštititi? Više puta provjerite sigurnosne postavke i izbjegavajte objavljivanje onog što ne želite podijeliti sa širom javnosti i svim prijateljima.

4. Popunjavanje online obrazaca

Većina web stranica zatražit će od vas neku privatnu informaciju kao što je e-mail adresa ili puno ime i prezime. Većina online anketa nije opasna, ali usprkos tome važno je biti na oprezu kako vaši podaci ne bi bili ‘prodani’ ili upotrijebljeni za sumnjive ciljeve. Isto tako odavanjem vaše e-mail adrese vrlo vjerojatno ulazite u sustave spam mailova koji mogu “zagušiti” vaš sandučić.

Kako se zaštititi? Budite informirani o stranicama na kojima ispunjavate anketu/dajete svoje podatke. Većina službenih stranica pruža i zaštitu osobnih podataka.

5. Korištenje slabih lozinki

Komplicirane i složenije lozinke teško je zapamtiti pa se većina nas odlučuje za one jednostavne i lako pamtljive. Tom alternativom zapravo dovodimo u opasnost naše podatke. Hakeri lako probiju jednostavne šifre, a jednom kada je imaju, sve stranice koje koristite su im dostupne.

Kako se zaštititi? Odlučite se za jake lozinke koje imaju kombinaciju slova, brojeva i drugih simbola. Za svaku stranicu koristite drugu lozinku. Vaša lozinka može biti citat iz najdražeg filma ili knjige. Promijenite veliko i malo slovo, dodajte brojku na kraj i vaša je lozinka lako pamtljiva i sigurna.

6. Prihvaćanje uvjeta o privatnosti bez čitanja

Većina stranica pitat će vas, direktno ili indirektno, slažete li se sa postavkama o privatnosti i većina će jednostavno kliknuti ‘OK’ bez puno razmišljanja. Dobra vijest je što je većina takvih stranica sigurna, no oprez je uvijek dobrodošao.

Kako se zaštititi? Ostavite prihvaćanje takvih podešavanja za kasnije i najprije se dobro informirajte što one donose i koliko je stranica koju koristite sigurna.

 

Za sve ostale savjete obratite nam se 0800 606 606.